Groep Leentje

Groep Leentje

donderdag 15 mei 2014

Praatronde

Zay en Bastiaan: we hebben gisteren op de speelplaats gepraat over familienamen. We hebben gehoord dat er gekke familienamen zijn zoals een mijnheer Buik. Bastiaan vraagt zich af hoe dat komt. Hij vertelt dat er in Nederland, toen de familienamen voor het eerst gebruikt werden, de mensen dachten dat ze een gekke naam konden kiezen omdat die namen toch snel zouden afgeschaft worden. Dus mensen maakten er eigenlijk grapjes mee en nu zitten ze met die naam.

Waarom heb je eigenlijk een familienaam? Arshia zegt dat dat gemakkelijker is als je iemand roept: als er twee kinderen met dezelfde naam in de klas zouden zitten, bijvoorbeeld Bastiaan, dan is het moeilijk als je één van de twee nodig hebt.

Sommige mensen hebben een naam waaraan je iets kan zien: bijvoorbeeld Keersmaker, Smidt, Timmermans, De Backer... . 


Arshia: ik zou graag eens een stamboom maken. Waar komt de naam 'stamboom' vandaan? We bekijken een stamboom. Aan welke kant van de stamboom zouden wij nu staan? Wie staat er boven ons? Wie staat er onder ons? Wie staat er naast ons?

Bastiaan: volgens mij kan je een hele grote stamboom maken van ons allemaal en dan zou je zien dat we eigenlijk allemaal familie zijn van elkaar. Maar dan zit je misschien wel al heel ver in de geschiedenis. Zou dit kunnen? Kunnen we dat nog uitzoeken? Hoever kunnen we teruggaan met een stamboom? En wie of wat hebben we daarvoor nodig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten